Naboloven (grannelova) § 16: Fastsettelse av erstatning

Innholdsfortegnelse

Fastsettelse av skadebot og vederlag etter naboloven § 16

§ 16. 

Ved skade og ulempe skal erstatningen eller vederlaget som hovudregel setjast til ein sum pengar ein gong  for alltid (ein eingongssum). 

Ved personskade gjeld skadeerstatningslova § 3-9 om terminvise ytingar. For annan skade, ulempe eller tap  kan retten fastsetja at erstatningen eller vederlaget heilt eller delvis skal svarast i terminvise ytingar dersom: a. det er uvisst kor lenge tidsavgrensa verksemd vil føre til skade, ulempe eller tap, eller b. det er grunn til å rekna med at skaden, ulempa eller tapet innan rimeleg tid vil verta vesentleg redusert. 

Retten kan og fastsetja terminvise erstatningar eller vederlag som skal gjelda inntil vidare dersom det er  uvisst kva for omfang skaden, ulempa eller tapet vil få, og retten difor gjer vedtak om å venta ei bestemt tid  med å fastsetja den endelege erstatningen. Kvar av partane kan likevel krevja at retten med ein gong målar ut  erstatning eller vederlag for det tap som let seg gjera å fastslå med det same. 

Retten fastset korleis terminvise beløp skal reknast og kor lenge ytingane skal betalast. Kvar av partane kan  krevja at terminvis erstatning eller vederlag etter andre stykket i bokstav (a) og (b) skal prøvast på nytt når det  er gått minst 5 år sidan siste fastsetjing. Retten kan fastsetja at det skal stillast sikkerhet for terminvis erstatning  eller vederlag og kva slag trygd som er naudsynt. 

Eigedomen eller tiltaket som det gjeld etter andre stykket bokstav (a) og (b) er dertil pant for erstatningen  eller vederlaget. Når avgjerda er endeleg, skal leiaren av retten tinglysa opplysning om erstatningsskyldnaden  eller vederlagsskyldnaden og panteretten. Eigaren ber tinglysingskostnaden.

Innledning

Naboloven § 16 regulerer fastsettelsen av skadebot og vederlag i nabotvister. Bestemmelsen fastsetter hovedregelen om at erstatning eller vederlag skal utbetales som en engangssum, men åpner også for terminvise utbetalinger under visse forutsetninger.

Hovedregel: Engangssum

Første ledd i naboloven § 16 slår fast at erstatning eller vederlag som hovedregel skal fastsettes til én sum, kalt engangssum:

§ 16. Ved skade og ulempe skal erstatningen eller vederlaget som hovudregel setjast til ein sum pengar ein gong for alltid (ein eingongssum).

Dette innebærer at den ansvarlige parten skal betale hele erstatningsbeløpet på én gang, og den skadelidte parten mottar da full kompensasjon umiddelbart.

Unntak: Terminvise ytinger

Andre ledd i naboloven § 16 åpner for at erstatning eller vederlag kan utbetales terminvis dersom bestemte vilkår er oppfylt. Dette kan for eksempel være aktuelt dersom det er usikkerhet knyttet til skadeomfanget eller varigheten av skaden eller ulempen.

Personskade

Ved personskade skal erstatningen utbetales terminvis i samsvar med reglene i skadeerstatningsloven § 3-9:

Ved personskade gjeld skadeerstatningslova § 3-9 om terminvise ytingar.

Skadeerstatningsloven § 3-9 regulerer nærmere vilkårene for terminvise ytelser ved personskade, herunder utmåling av erstatningsbeløp, justering av ytelsene og opphør av ytelsene.

Annen skade, ulempe eller tap

For andre typer skader, ulemper eller tap enn personskade kan retten bestemme at erstatning eller vederlag skal utbetales terminvis i to tilfeller:

For annan skade, ulempe eller tap kan retten fastsetja at erstatningen eller vederlaget heilt eller delvis skal svarast i terminvise ytingar dersom:
a. det er uvisst kor lenge tidsavgrensa verksemd vil føre til skade, ulempe eller tap, eller
b. det er grunn til å rekna med at skaden, ulempa eller tapet innan rimeleg tid vil verta vesentleg redusert.

Tidsavgrenset virksomhet med usikkert skadeomfang

Bokstav (a) omfatter tilfeller der det er usikkerhet knyttet til hvor lenge en tidsavgrenset virksomhet vil påføre skade, ulempe eller tap. Retten kan da fastsette terminvise ytelser inntil det er avklart hvor lenge skaden vil vare.

Eksempel: En nabo driver sprengningsarbeid på sin eiendom i forbindelse med bygging av et nytt hus. Sprengningsarbeidene vil vare i en begrenset periode, men det er uvisst hvor omfattende rystelsesskader sprengningene vil medføre for nabohuset. Retten kan da fastsette terminvise erstatningsutbetalinger til naboen inntil det er avklart hva det endelige skadeomfanget vil bli.

Forventet reduksjon av skade

Bokstav (b) omfatter tilfeller der det er grunn til å forvente at skaden, ulempen eller tapet vil bli vesentlig redusert innen rimelig tid. Retten kan da fastsette terminvise ytelser for den perioden det er forventet at skaden vil vare.

Eksempel: En nabo driver en støtende virksomhet som medfører betydelig støyulempe for naboeiendommen. Det er satt i verk tiltak for å redusere støyen, og det er grunn til å forvente at disse tiltakene vil ha effekt innen kort tid. Retten kan da fastsette terminvise erstatningsutbetalinger for den perioden det er forventet at støyulempen vil vare, for eksempel inntil støyskjermene er ferdig bygget.

Terminvise ytelser inntil videre

Tredje ledd i naboloven § 16 åpner for at retten kan fastsette terminvise ytelser inntil videre dersom det er usikkerhet knyttet til skadeomfanget:

Retten kan og fastsetja terminvise erstatningar eller vederlag som skal gjelda inntil vidare dersom det er uvisst kva for omfang skaden, ulempa eller tapet vil få, og retten difor gjer vedtak om å venta ei bestemt tid med å fastsetja den endelege erstatningen.

Krav om engangssum

Selv om retten fastsetter terminvise ytelser inntil videre, kan hver av partene kreve at retten fastsetter erstatning eller vederlag som engangssum for den delen av tapet som kan fastslås:

Kvar av partane kan likevel krevja at retten med ein gong målar ut erstatning eller vederlag for det tap som let seg gjera å fastslå med det same.

Fastsettelse av terminvise beløp

Fjerde ledd i naboloven § 16 gir retten fullmakt til å fastsette hvordan terminvise beløp skal beregnes, og hvor lenge ytelsene skal betales:

Retten fastset korleis terminvise beløp skal reknast og kor lenge ytingane skal betalast.

Revisjon av terminvise ytelser

Hver av partene kan kreve at retten prøver terminvise ytelser etter andre ledd bokstav (a) og (b) på nytt når det er gått minst fem år siden siste fastsettelse:

Kvar av partane kan krevja at terminvis erstatning eller vederlag etter andre stykket i bokstav (a) og (b) skal prøvast på nytt når det er gått minst 5 år sidan siste fastsetjing.

Sikkerhetsstillelse

Retten kan bestemme at det skal stilles sikkerhet for terminvise ytelser:

Retten kan fastsetja at det skal stillast sikkerhet for terminvis erstatning eller vederlag og kva slag trygd som er naudsynt.

Panterett

Femte ledd i naboloven § 16 slår fast at eiendommen eller tiltaket som er gjenstand for terminvise ytelser, er pant for erstatning eller vederlag:

Eigedomen eller tiltaket som det gjeld etter andre stykket bokstav (a) og (b) er dertil pant for erstatningen eller vederlaget. Når avgjerda er endeleg, skal leiaren av retten tinglysa opplysning om erstatningsskyldnaden eller vederlagsskyldnaden og panteretten. Eigaren ber tinglysingskostnaden.

Ansvarsfraskrivelse

Informasjonen i denne artikkelen er kun ment som generell veiledning og kan ikke erstatte juridisk rådgivning fra en advokat. Feilinformasjon kan forekomme, og det anbefales at du kontakter en advokat for å få spesifikke råd i din sak.

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.