Naboloven (grannelova) § 12: Kan jeg kutte naboens trær og greiner?

Innholdsfortegnelse

Naboloven § 12: Beskjæring av overhengende trær, greiner og røtter

Denne artikkelen tar for seg naboloven § 12, som omhandler granners rett til å beskjære trær, greiner og røtter som stikker inn på deres eiendom og medfører skade eller ulempe.

§ 12. 

Tre, greiner, og røter som stikk inn på granneeigedom og er nemnande til skade eller ulempe, har grannen rett  til å kutta eller skjera av etter grenselina og eigna til seg. For tre og greiner gjeld dette berre når varsel er gjeve  og dei så ikkje er borttekne innan rimeleg tid. 

Denne føresegna gjeld ikkje for merketre og heller ikkje der det er skog på begge sider av grenselina.

Hjemmel for selvtekt

Naboloven § 12 gir grannen en begrenset rett til selvtekt. I tilfeller der trær, greiner eller røtter fra naboens eiendom stikker inn på ens egen eiendom og forårsaker skade eller ulempe, kan man etter loven selv beskjære disse. Bestemmelsen balanserer behovet for å beskytte eiendomsretten med hensynet til et godt naboforhold, og stiller derfor vilkår for når selvtekt kan benyttes.

Vilkårene for selvtekt etter naboloven § 12

For å kunne beskjære naboens trær, greiner eller røtter lovlig etter § 12, må følgende vilkår være oppfylt:

  • Overheng: Trær, greiner eller røtter må fysisk stikke inn på din eiendom.

  • Skade eller ulempe: Overhenget må forårsake en merkbar skade eller ulempe på din eiendom.

  • Varsel: Du må ha varslet naboen og gitt ham rimelig tid til å fjerne overhenget selv, med mindre det gjelder røtter.

Overheng

Overhenget må være fysisk – trær, greiner eller røtter må stikke inn på din eiendom. Det er ikke tilstrekkelig at et tre skygger for solen eller at røtter fra et tre på naboeiendommen tar opp næring fra din eiendom.

Skade eller ulempe

Overhenget må medføre en merkbar skade eller ulempe. Små eller ubetydelige ulemper vil normalt ikke gi grunnlag for å benytte selvtekt etter § 12. Hva som regnes som en merkbar skade eller ulempe, må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle, og vil avhenge av faktorer som overhengets omfang, type eiendom og den konkrete bruken av denne. Eksempler på skade eller ulempe som kan gi grunnlag for selvtekt etter § 12:

  • Fare for skade på bygninger eller annen eiendom: Greiner som er i ferd med å knekke og falle ned på taket ditt.

  • Hindring av normal bruk av eiendommen: Et tre som vokser så tett inntil huset ditt at det hindrer tilgang til vinduer eller dører.

  • Redusert utsikt eller sollys: Selv om redusert utsikt eller sollys i seg selv ikke anses som skade etter loven, kan det likevel gi grunnlag for selvtekt etter § 12 dersom det medfører en særlig ulempe, for eksempel ved å hindre bruken av en terrasse eller hage.

Det er viktig å merke seg at vurderingen av om overhenget medfører en merkbar skade eller ulempe, må foretas objektivt. Dine subjektive opplevelser eller preferanser vil ikke være avgjørende.

Varsel

Som hovedregel er det et vilkår for selvtekt at du har varslet naboen om overhenget og gitt ham rimelig tid til å fjerne dette selv. Varslet skal gi naboen mulighet til å vurdere situasjonen og ta nødvendige skritt. Varslet bør være skriftlig for å sikre bevis for at det er gitt.

Innholdet i et varsel

Varslet bør inneholde følgende:

  • Identifisering av overhenget: Beskriv hvilke trær, greiner eller røtter det gjelder.

  • Beskrivelse av skade eller ulempe: Forklar tydelig hvordan overhenget forårsaker skade eller ulempe på din eiendom.

  • Frist for fjerning: Sett en rimelig frist for naboen til å fjerne overhenget selv. Hva som er rimelig tid vil avhenge av omfanget av arbeidet og årstiden.

  • Konsekvenser av manglende fjerning: Gjør det klart at du vil beskjære overhenget selv dersom naboen ikke fjerner det innen fristen.

Unntak fra varselsplikten – røtter

Unntaket fra varselsplikten for røtter skyldes at det i praksis kan være vanskelig å identifisere røttene og gi varsel før de allerede er blitt et problem. Det kan likevel være lurt å varsle naboen om overhengende røtter før man foretar beskjæring, for å unngå unødvendig konflikt.

Unntak fra retten til selvtekt etter naboloven § 12

Bestemmelsen angir to unntak fra retten til selvtekt:

  • Merketre: Trær som fungerer som grensemerker, for eksempel ved å markere et hjørne i eiendomsgrensen, kan ikke beskjæres.

  • Skog på begge sider: Dersom det er skog på begge sider av eiendomsgrensen, kan du ikke beskjære trær, greiner eller røtter fra naboens skog. Bakgrunnen for dette unntaket er å unngå unødvendig inngripen i skogsdrift.

Omfanget av retten til selvtekt

Retten til selvtekt er begrenset til å fjerne den delen av treet, grenene eller røttene som stikker inn på din eiendom. Beskjæringen skal foretas langs eiendomsgrensen. Du har ikke rett til å felle hele treet eller beskjære mer enn det som er nødvendig for å fjerne overhenget.

Eierskap til det beskjærte materialet

Etter naboloven § 12 har du rett til å eie det materialet du beskjærer. Du kan fjerne det fra din eiendom eller benytte det etter eget ønske.

Tvister om beskjæring

Dersom det oppstår uenighet mellom deg og naboen om beskjæring av overheng, bør dere forsøke å komme til en minnelig løsning. Fører ikke dette frem, kan tvisten bringes inn for domstolene.

Forholdet til andre lover

Bestemmelsene i naboloven § 12 kommer til anvendelse i tillegg til andre relevante lover, for eksempel naturmangfoldloven, som setter grenser for beskjæring av trær. Det er viktig å sørge for at beskjæringen ikke kommer i strid med andre lovbestemmelser.

Avslutning

Naboloven § 12 gir en viktig beskyttelse for grunneiere mot skade og ulempe fra overhengende trær, greiner og røtter. Det er likevel viktig å merke seg vilkårene og begrensningene i bestemmelsen for å unngå å foreta ulovlig beskjæring. Ved tvil er det alltid best å søke juridisk rådgivninng

[Les også: vår fullstendige oversikt over naboloven]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.