Husleieloven § 2-14 – Kort forklart

Innholdsfortegnelse

Husleieloven § 2-14: En grundig gjennomgang av erstatningsansvarets omfang ved forsinkelse eller mangel

Innledning

Husleieloven § 2-14 er en sentral bestemmelse som regulerer omfanget av utleiers erstatningsansvar ved forsinkelse eller mangel ved overleveringen av husrommet. Paragrafen fastslår prinsippet om full erstatning for direkte tap, men begrenser ansvaret til tap som utleier med rimelighet kunne ha forutsett. Videre definerer paragrafen hva som skal regnes som indirekte tap, og inneholder regler om leietakers tapsbegrensningsplikt og lemping av erstatningsansvaret.

Bestemmelsen er ment å balansere hensynet til både leietaker og utleier. På den ene siden skal leietaker ha rett til å få dekket sitt økonomiske tap som følge av utleiers mislighold. På den andre siden skal ikke utleier bli urimelig belastet med ansvar for uforutsigbare og fjerne følger av misligholdet.

 

§ 2-14. Erstatningsansvarets omfang
Erstatningen skal svare til det økonomiske tap leieren har lidt som følge av forsinkelsen eller mangelen. Dette gjelder likevel bare tap som utleieren med rimelighet kunne ha forutsett som en mulig følge av misligholdet.

Som indirekte tap regnes:

a. tap som følge av minsket eller bortfalt produksjon eller omsetning (driftsavbrudd),
b. tapt fortjeneste som følge av at en kontrakt med tredjemann faller bort for så vidt leieren uten rimelig grunn lar være å leie annet husrom eller treffe andre tiltak for å unngå eller minske tapet, og
c. tap som følge av tingskade.
Reglene i annet ledd gjelder ikke kostnader ved vanlige tiltak som kompenserer at husrommet overtas forsinket eller har mangler, og tiltak som begrenser annet tap enn det som annet ledd omfatter.

Forsømmer leieren å begrense tapet gjennom rimelige tiltak, må leieren bære den tilsvarende del av tapet.

Ansvaret kan settes ned dersom det vil virke urimelig for utleieren ut fra størrelsen på tapet i forhold til det tap som vanligvis oppstår i liknende tilfelle, og ut fra forholdene ellers.

Det kan avtales at det ikke skal betales erstatning for indirekte tap som går inn under annet ledd.

 

Forholdet til andre paragrafer i husleieloven

§ 2-14 må leses i sammenheng med de øvrige bestemmelsene i husleieloven kapittel 2, som regulerer utleiers ansvar for mangler ved husrommet. Særlig relevant er forholdet til:

  • § 2-1: Denne paragrafen regulerer tidspunktet for overlevering av husrommet. Forsinkelse oppstår dersom utleier ikke stiller husrommet til leietakers disposisjon til avtalt tid.

  • § 2-2 til 2-7: Disse paragrafene definerer hva som skal regnes som en mangel ved husrommet.

  • § 2-13: Denne paragrafen regulerer leietakers rett til å kreve erstatning ved forsinkelse eller mangel, og fastslår et kontrollansvar som utgangspunkt.

  • § 2-15: Denne paragrafen gir leietaker rett til å holde tilbake leie til sikkerhet for krav mot utleier, herunder erstatningskrav.

Nærmere om virkeområdet til § 2-14

Full erstatning for direkte tap

Første ledd i § 2-14 slår fast at erstatningen skal svare til det økonomiske tap leieren har lidt som følge av forsinkelsen eller mangelen. Dette er et uttrykk for prinsippet om full erstatning, som innebærer at leietaker skal stilles økonomisk som om utleier hadde oppfylt leieavtalen på riktig måte.

Påregnelighetskravet

Første ledd i § 2-14 inneholder også et viktig begrensningsvilkår: Erstatningsplikten omfatter bare tap som utleier “med rimelighet kunne ha forutsett som en mulig følge av misligholdet”. Dette er et uttrykk for påregnelighetskravet, som innebærer at utleier ikke er ansvarlig for alle tenkelige følger av misligholdet, men bare for de følger som er forutsigbare og nærliggende.

Indirekte tap

Annet ledd i § 2-14 definerer hva som skal regnes som indirekte tap. Følgende tapsposter er uttrykkelig nevnt:

  • a. Tap som følge av minsket eller bortfalt produksjon eller omsetning (driftsavbrudd): Dette omfatter tap som oppstår fordi leietaker ikke kan bruke husrommet til det avtalte formålet, for eksempel fordi lokalet ikke er klart til avtalt tid, eller fordi det er mangler ved lokalet som hindrer leietaker i å drive sin virksomhet.

  • b. Tapt fortjeneste som følge av at en kontrakt med tredjemann faller bort: Dette omfatter tap som oppstår fordi leietaker ikke kan oppfylle en avtale med en tredjeperson, for eksempel fordi leietaker ikke får tilgang til husrommet til avtalt tid. Det er et vilkår at leietaker “uten rimelig grunn lar være å leie annet husrom eller treffe andre tiltak for å unngå eller minske tapet”.

  • c. Tap som følge av tingskade: Dette omfatter tap som oppstår fordi leietakers eiendeler blir skadet som følge av forsinkelsen eller mangelen. For eksempel, dersom leietakers møbler blir skadet som følge av en vannlekkasje i leiligheten, vil dette være et indirekte tap.

Unntak fra reglene om indirekte tap

Tredje ledd i § 2-14 inneholder et unntak fra reglene om indirekte tap. Kostnader ved “vanlige tiltak som kompenserer at husrommet overtas forsinket eller har mangler”, og tiltak som begrenser annet tap enn det som er nevnt i annet ledd, skal regnes som direkte tap.

Dette betyr at utleier er ansvarlig for kostnader som leietaker pådrar seg for å avhjelpe situasjonen, for eksempel kostnader til midlertidig husrom, eller kostnader til å leie inn ekstra arbeidskraft for å kompensere for et driftsavbrudd.

Tapsbegrensningsplikt

Fjerde ledd i § 2-14 slår fast at leietaker har plikt til å begrense sitt tap “gjennom rimelige tiltak”. Dersom leietaker forsømmer å gjøre dette, må han selv bære den tilsvarende delen av tapet.

Dette innebærer at leietaker ikke kan sitte passivt og la tapet vokse. Leietaker må aktivt forsøke å finne løsninger som reduserer tapet, for eksempel ved å leie et annet husrom, eller ved å finne alternative måter å oppfylle sine forpliktelser overfor tredjepersoner på.

Lemping av erstatningsansvaret

Femte ledd i § 2-14 gir adgang til å lempe utleiers erstatningsansvar dersom det vil virke “urimelig” for utleier å dekke hele tapet. Ved vurderingen av om det skal lempes, skal det tas hensyn til “størrelsen på tapet i forhold til det tap som vanligvis oppstår i liknende tilfelle, og ut fra forholdene ellers”.

Dette innebærer at utleier kan fritas for ansvar for en del av tapet dersom tapet er uforholdsmessig stort, eller dersom det foreligger andre særlige omstendigheter som gjør det urimelig å belaste utleier med hele tapet.

Avtalefrihet

Sjette ledd i § 2-14 slår fast at partene kan avtale at det ikke skal betales erstatning for indirekte tap. Dette innebærer at utleier kan begrense sitt ansvar for indirekte tap gjennom en avtale med leietaker.

Eksempler

For å illustrere hvordan § 2-14 fungerer i praksis, kan vi se på noen eksempler:

Eksempel 1: Leietaker Lise skal leie en leilighet av utleier Ole. Ole blir forsinket med å overlevere leiligheten til Lise fordi det har oppstått en vannlekkasje i leiligheten over. Lise må leie et hotellrom i tre dager mens hun venter på å få tilgang til leiligheten.

I dette tilfellet vil Lise kunne kreve erstatning fra Ole for utgiftene til hotellrommet. Dette er et direkte tap som Ole med rimelighet kunne ha forutsett.

Eksempel 2: Utleier Per leier ut et lokale til leietaker Kari. Kari driver en frisørsalong i lokalet. Per blir forsinket med å overlevere lokalet til Kari fordi han har glemt å bestille elektriker for å installere nytt lysanlegg. Kari må utsette åpningen av frisørsalongen i en uke.

I dette tilfellet vil Kari kunne kreve erstatning fra Per for tapt fortjeneste i den uken hun måtte utsette åpningen av frisørsalongen. Dette er et direkte tap som Per med rimelighet kunne ha forutsett.

Eksempel 3: Leietaker Lars skal leie et lokale av utleier Marte. Lars driver et snekkerverksted i lokalet. Marte blir forsinket med å overlevere lokalet til Lars fordi hun har blitt syk. Lars må utsette et større oppdrag for en kunde i to uker. Kunden hever avtalen med Lars og finner en annen snekker.

I dette tilfellet vil Lars kunne kreve erstatning fra Marte for tapt fortjeneste på det tapte oppdraget. Dette er et indirekte tap, men Lars kan kreve erstatning fordi Marte har handlet uaktsomt ved ikke å sørge for at noen andre kunne overlevere lokalet til Lars mens hun var syk.

Oppsummering

Husleieloven § 2-14 regulerer omfanget av utleiers erstatningsansvar ved forsinkelse eller mangel ved overleveringen av husrommet. Utleier er ansvarlig for direkte tap som han med rimelighet kunne ha forutsett, men ikke for indirekte tap, med mindre han har handlet uaktsomt. Leietaker har plikt til å begrense sitt tap gjennom rimelige tiltak, og utleiers ansvar kan lempes dersom det vil virke urimelig for utleier å dekke hele tapet.

Bestemmelsen er et viktig verktøy for å sikre en rettferdig fordeling av risikoen for tap mellom leietaker og utleier.

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.