Husleieloven § 2-1: En grundig gjennomgang av tidspunktet for overlevering av husrommet
Innledning
Husleieloven § 2-1 fastslår et grunnleggende prinsipp i leieforhold: Utleiers plikt til å stille husrommet til leietakers disposisjon til avtalt tid. Paragrafen definerer hva som skal regnes som overlevering av husrommet, og gir leietaker rett til å nekte å overta husrommet dersom det ikke er i kontraktsmessig stand. Videre fastsetter paragrafen en regel for overleveringstidspunkt dersom dette ikke er avtalt mellom partene.
Bestemmelsen er sentral for å avklare partenes rettigheter og plikter ved leieforholdets begynnelse. Den markerer starten på leietakers bruksrett, og utløser en rekke rettsvirkninger, for eksempel leietakers plikt til å betale leie, og utleiers plikt til å vedlikeholde husrommet.
§ 2-1. Tidspunkt for overlevering
Utleieren skal stille husrommet med tilbehør til leierens disposisjon til avtalt tid.Er ikke annet avtalt, regnes overlevering for skjedd når leieren har fått nøkler og ellers uhindret atkomst til husrommet. Leieren kan nekte å overta husrommet dersom det er i vesentlig dårligere stand enn leieren kan kreve etter avtalen og bestemmelsene i dette kapittel, og overlevering skal i så fall ikke regnes for skjedd.
Er overleveringstidspunktet ikke fastsatt i avtalen, kan leieren kreve å overta bruken av husrommet ved tredje månedsskifte etter at avtalen ble bindende.
Forholdet til andre paragrafer i husleieloven
§ 2-1 må leses i sammenheng med de øvrige bestemmelsene i husleieloven kapittel 2, som regulerer utleiers ansvar for mangler ved husrommet. Særlig relevant er forholdet til:
-
§ 2-2 til 2-7: Disse paragrafene definerer hva som skal regnes som en mangel ved husrommet. Tidspunktet for overlevering er avgjørende for å vurdere om det foreligger en mangel.
-
§ 2-8: Denne paragrafen regulerer leietakers plikt til å reklamere over mangler innen rimelig tid. Reklamasjonsfristen begynner å løpe fra det tidspunkt leietaker burde ha oppdaget mangelen, som ofte vil være knyttet til overleveringstidspunktet.
-
§ 2-9: Denne paragrafen regulerer leietakers rett til å fastholde leieavtalen og kreve oppfyllelse dersom overleveringen av husrommet er forsinket.
-
§ 2-10: Denne paragrafen gir leietaker rett til å kreve retting av mangler ved husrommet. Rettingsplikten utløses ved overlevering, og utleier har plikt til å rette mangelen innen rimelig tid.
-
§ 2-11: Denne paragrafen gir leietaker rett til å kreve avslag i leien dersom overleveringen av husrommet er forsinket, eller dersom husrommet har en mangel. Avslaget beregnes ut fra forholdet mellom husrommets leieverdi i mangelfull og kontraktsmessig stand på tidspunktet for overlevering.
-
§ 2-12: Denne paragrafen gir leietaker rett til å heve leieavtalen dersom forsinkelsen eller mangelen ved overleveringen er vesentlig.
-
§ 2-13: Denne paragrafen regulerer leietakers rett til å kreve erstatning for tap som følge av forsinkelse eller mangel ved overleveringen. Erstatningsansvaret vurderes ut fra forholdene på overleveringstidspunktet.
Nærmere om innholdet i § 2-1
Utleiers plikt til å stille husrommet til disposisjon
Første ledd i § 2-1 slår fast at utleier skal stille husrommet med tilbehør til leietakers disposisjon til avtalt tid. Dette er utleiers hovedforpliktelse ved inngåelse av leieavtale, og markerer starten på leieforholdet.
-
“Husrommet med tilbehør”: Dette omfatter alle deler av husrommet som leietaker har rett til å bruke etter leieavtalen, herunder både boligen eller lokalet, og eventuelle fellesarealer, boder, eller parkeringsplasser.
-
“Til avtalt tid”: Overleveringstidspunktet skal fremgå av leieavtalen. Dersom partene ikke har avtalt noe tidspunkt, gjelder regelen i tredje ledd.
Hva er overlevering?
Annet ledd i § 2-1 definerer hva som skal regnes som overlevering av husrommet. Hovedregelen er at overlevering skjer når leietaker har fått nøkler og ellers uhindret atkomst til husrommet.
-
“Nøkler”: Dette omfatter alle nøkler som er nødvendige for å få tilgang til husrommet, herunder nøkler til ytterdør, boder, og eventuelle fellesarealer.
-
“Uhindret atkomst”: Leietaker må ha fri adgang til å bruke husrommet i samsvar med leieavtalen. Det kan ikke være noen hindringer som forhindrer leietaker i å flytte inn eller ta husrommet i bruk.
Leietakers rett til å nekte overtakelse
Annet ledd i § 2-1 gir leietaker rett til å nekte å overta husrommet dersom det er i “vesentlig dårligere stand” enn det leietaker kan kreve etter leieavtalen og bestemmelsene i kapittel 2.
-
“Vesentlig dårligere stand”: Dette innebærer at manglene ved husrommet må være av en viss alvorlighetsgrad. Det er ikke tilstrekkelig med mindre kosmetiske mangler.
-
“Leieren kan kreve”: Leietakers krav på husrommets tilstand følger av leieavtalen, og av de alminnelige reglene om mangler i husleieloven kapittel 2.
Dersom leietaker nekter å overta husrommet, skal overlevering ikke regnes for å ha skjedd. Dette betyr at leieforholdet ikke er startet, og at leietaker ikke har plikt til å betale leie. Utleier vil da ha plikt til å rette manglene, og deretter tilby leietaker å overta husrommet på nytt.
Overlevering uten avtalt tidspunkt
Tredje ledd i § 2-1 regulerer tilfeller der overleveringstidspunktet ikke er fastsatt i leieavtalen. I slike tilfeller kan leietaker kreve å overta bruken av husrommet “ved tredje månedsskifte etter at avtalen ble bindende”.
-
“Tredje månedsskifte”: Dette betyr at leietaker kan kreve å overta husrommet tre måneder etter at leieavtalen ble inngått. For eksempel, dersom leieavtalen ble inngått 1. januar, kan leietaker kreve å overta husrommet 1. april.
-
“Bindende avtale”: Leieavtalen må være gyldig inngått for at denne regelen skal komme til anvendelse.
Eksempler
For å illustrere hvordan § 2-1 fungerer i praksis, kan vi se på noen eksempler:
Eksempel 1: Leietaker Lise inngår leieavtale med utleier Ole om en leilighet. I leieavtalen er det avtalt at Lise skal overta leiligheten 1. mars. Ole gir Lise nøkler til leiligheten 1. mars, men Lise oppdager at leiligheten ikke er rengjort, og at det er en stor vannlekkasje på badet. Lise nekter å overta leiligheten.
I dette tilfellet har ikke overlevering av leiligheten skjedd. Leiligheten er ikke i kontraktsmessig stand, og Lise har rett til å nekte å overta den. Ole har plikt til å rengjøre leiligheten og reparere vannlekkasjen, og deretter tilby Lise å overta leiligheten på nytt.
Eksempel 2: Leietaker Kari inngår leieavtale med utleier Per om et lokale. Partene avtaler ikke noe overleveringstidspunkt i leieavtalen. Kari ønsker å starte sin virksomhet i lokalet så snart som mulig, og hun kontakter Per for å avtale et tidspunkt for overlevering.
I dette tilfellet kan Kari kreve å overta bruken av lokalet ved tredje månedsskifte etter at leieavtalen ble bindende. Dersom leieavtalen ble inngått 1. februar, kan Kari kreve å overta lokalet 1. mai.
Eksempel 3: Leietaker Lars inngår leieavtale med utleier Marte om en hybel. I leieavtalen er det avtalt at Lars skal overta hybelen 1. juni. Marte gir Lars nøkler til hybelen 1. juni, men Lars oppdager at det er en liten ripe i parketten på stuen. Lars aksepterer å overta hybelen.
I dette tilfellet har overlevering av hybelen skjedd. Selv om det er en mindre mangel ved hybelen, har Lars akseptert å overta den. Lars kan fortsatt reklamere over mangelen til Marte, men han har ikke rett til å nekte å overta hybelen.
Oppsummering
Husleieloven § 2-1 regulerer tidspunktet for overlevering av husrommet, og definerer hva som skal regnes som overlevering. Leietaker har rett til å nekte å overta husrommet dersom det ikke er i kontraktsmessig stand. Dersom overleveringstidspunktet ikke er avtalt, kan leietaker kreve å overta husrommet ved tredje månedsskifte etter at leieavtalen ble bindende.
Bestemmelsen er sentral for å avklare partenes rettigheter og plikter ved leieforholdets begynnelse, og markerer starten på leietakers bruksrett.