Paragrafer Logo

Husleieloven § 10-5: Vederlag for forbedringer i husrom

Innholdsfortegnelse

Innledning: Forbedringer i leieobjektet og verdiskapning

Husleieloven § 10-5 balanserer leietaker og utleiers interesser i slike situasjoner ved å gi leietaker en rett til å kreve vederlag for den fordelen utleier oppnår som følge av forbedringene, med mindre annet er avtalt. Bestemmelsen anerkjenner at leietaker, gjennom sin investering i forbedringer, har bidratt til å øke verdien av utleiers eiendom, og at leietaker bør ha rett til en rimelig kompensasjon for dette bidraget.

I løpet av et leieforhold kan leietaker, med utleiers samtykke, foreta vesentlige forbedringer i husrommet. Disse forbedringene kan øke både bruksverdien og den økonomiske verdien av eiendommen. Spørsmålet oppstår da: Hvem skal ha rett til den verdiskapningen som leietakerens forbedringer representerer?

Denne artikkelen gir en omfattende og detaljert analyse av husleieloven § 10-5, med fokus på å belyse alle aspekter ved leietakers krav på vederlag for forbedringer. Vi vil utforske bestemmelsens virkeområde, sentrale begreper, vilkår for vederlagskravet, beregning av vederlaget, tvisteløsning, og forholdet til andre relevante bestemmelser i husleieloven. Målet er å gi en grundig forståelse av leietakers rettigheter ved forbedringer i husrommet, både for jurister og for lekfolk som ønsker å forstå sine rettigheter og plikter i leieforhold.

§ 10-5. Vederlag for forbedringer

Har leieren med utleierens samtykke gjort vesentlige forbedringer i husrommet, kan leieren kreve vederlag for den fordel utleieren oppnår som følge av forbedringene, med mindre annet ble avtalt da samtykket ble gitt.

Blir partene ikke enige om vederlaget etter første ledd, kan begge parter kreve tvisten avgjort etter bestemmelsen i § 12-2. Vederlaget fastsettes likevel av retten når utleieren har gått til sak mot leieren etter reglene i § 9-8, og oppsigelsen ikke settes til side.

Nærmere om virkeområdet til § 10-5

Vesentlige forbedringer

For at leietaker skal ha krav på vederlag, må forbedringene være “vesentlige”. Dette innebærer at forbedringene må ha en viss økonomisk verdi og må representere en reell forbedring av husrommet, sett fra utleiers perspektiv.

Utleierens samtykke

Et annet sentralt vilkår er at leietaker må ha innhentet utleiers samtykke til forbedringene. Utleier kan gi samtykke skriftlig, muntlig, eller i konkludent form (for eksempel ved å ikke protestere mot at leietaker setter i gang med arbeidet).

Avtale om vederlag

Partene kan avtale at leietaker ikke skal ha krav på vederlag for forbedringene, eller de kan avtale et bestemt vederlagsbeløp. Dersom det ikke er inngått noen avtale om vederlag, vil leietaker ha krav på vederlag etter § 10-5.

Utleiers fordel

Vederlaget skal beregnes ut fra den “fordelen utleieren oppnår” som følge av forbedringene. Dette innebærer at leietaker ikke har krav på å få dekket sine faktiske kostnader med forbedringene, men bare den verdiskapningen som forbedringene representerer for utleier.

Tvisteløsning

Dersom partene ikke blir enige om vederlaget, kan hver av dem kreve at tvisten blir avgjort av en takstnemnd, jf. § 12-2. Takstnemnda vil vurdere husrommet og forbedringene, og fastsette et vederlag som er rimelig ut fra en avveining av partenes interesser.

Beregning av vederlaget

Vederlaget skal beregnes ut fra den fordelen utleier oppnår som følge av forbedringene. Dette kan være:

  • Økt leieverdi: Dersom forbedringene fører til at utleier kan leie ut husrommet til en høyere pris, vil vederlaget normalt tilsvare differansen mellom den gamle leieprisen og den nye leieprisen.

  • Økt salgsverdi: Dersom utleier selger eiendommen, vil vederlaget normalt tilsvare den delen av den økte salgssummen som kan tilskrives leietakerens forbedringer.

  • Økt bruksverdi: Dersom utleier selv skal bruke husrommet, vil vederlaget normalt tilsvare den økte bruksverdien som forbedringene representerer for utleier.

Eksempler

Eksempel 1

Leietaker Lise leier en leilighet av utleier Ole. Lise får Oles samtykke til å pusse opp badet for egen regning. Oppussingen koster Lise 50 000 kroner, og den øker leieverdien av leiligheten med 1 000 kroner per måned. Lise flytter ut av leiligheten etter fem år.

I dette tilfellet har Lise krav på vederlag for forbedringene, jf. § 10-5. Vederlaget skal beregnes ut fra den økte leieverdien, som er 60 000 kroner (1 000 kroner x 12 måneder x 5 år). Lise har imidlertid ikke krav på å få dekket sine faktiske kostnader på 50 000 kroner.

 

Eksempel 2

Leietaker Kari leier et lokale av utleier Per. Kari får Pers samtykke til å bygge en ny inngangsparti for egen regning. Inngangspartiet koster Kari 100 000 kroner, og det øker salgsverdien av lokalet med 150 000 kroner. Per selger lokalet to år senere.

I dette tilfellet har Kari krav på vederlag for forbedringene, jf. § 10-5. Vederlaget skal beregnes ut fra den økte salgsverdien, som er 150 000 kroner.

 

Eksempel 3

Leietaker Lars leier en hybel av utleier Marte. Lars får Martes samtykke til å installere en ny kjøkkenbenk for egen regning. Kjøkkenbenken koster Lars 10 000 kroner. Marte skal selv flytte inn i hybelen når Lars flytter ut.

I dette tilfellet har Lars krav på vederlag for forbedringene, jf. § 10-5. Vederlaget skal beregnes ut fra den økte bruksverdien som den nye kjøkkenbenken representerer for Marte.

Oppsummering

Husleieloven § 10-5 gir leietaker rett til å kreve vederlag for vesentlige forbedringer som er foretatt i husrommet med utleiers samtykke. Vederlaget skal beregnes ut fra den fordelen utleier oppnår som følge av forbedringene, og det kan ikke kreves dersom annet er avtalt. Bestemmelsen sikrer at leietaker får en rimelig kompensasjon for sin investering i forbedringer, samtidig som den ivaretar utleiers interesser.

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.