Forbrukerkjøpsloven § 2: når gjelder loven – særlige situasjoner

Innholdsfortegnelse

Forbrukerkjøpsloven § 2: når gjelder forbrukerkjøpsloven – og når gjelder den ikke?

_«§ 2. Lovens anvendelse i noen særlige forhold

Loven gjelder for

a. bestilling av ting som skal tilvirkes (tilvirkningskjøp)
b. levering av vann
c. kjøp av fordringer eller rettigheter
d. avtale med et nettselskap om overføring av elektrisk energi
e. digitale ytelser som etter kjøpsavtalen skal leveres sammen med en ting, og som er sammenknyttet med tingen på en slik måte at ytelsene er nødvendige for tingens funksjoner. Dette gjelder uavhengig av om de digitale ytelsene skal leveres av selgeren eller en tredjeperson. Er det tvil om levering av de digitale ytelsene omfattes av kjøpsavtalen, legges det til grunn at ytelsene er omfattet av avtalen.

Loven gjelder ikke for

a. kjøp av fast eiendom
b. avtale om oppføring av bygning eller annet anlegg på fast eiendom
c. avtale med en kraftleverandør om levering av elektrisk energi. Kapittel 5 om forsinkelse gjelder likevel ved forsinket oppstart av levering av elektrisk energi
d. avtale som pålegger den part som skal levere tingen, også å utføre et arbeid eller annen tjeneste, dersom dette utgjør den overveiende del av hans eller hennes forpliktelser
e. avtale om levering av digitale ytelser som ikke er omfattet av første ledd bokstav e
f. kjøp av fysiske medier som etter avtalen utelukkende brukes som bærere av digitalt innhold. §§ 6, 7 og 23 gjelder likevel for levering og forbrukerens krav ved forsinket levering av slike fysiske medier.

Med digitale ytelser menes ytelser som nevnt i digitalytelsesloven § 1 annet ledd.»_

Forbrukerkjøpsloven § 2 avklarer lovens anvendelse i noen mer spesielle tilfeller. Bestemmelsen angir for det første en rekke avtaletyper som omfattes av forbrukerkjøpsloven, selv om dette ikke uten videre følger av den generelle definisjonen av forbrukerkjøp i forbrukerkjøpsloven § 1. Videre angir bestemmelsen en rekke avtaletyper som faller utenfor forbrukerkjøpsloven, selv om de i og for seg kan ha likhetstrekk med forbrukerkjøp.

Når gjelder forbrukerkjøpsloven?

Forbrukerkjøpsloven gjelder for følgende avtaletyper:

  • Bestilling av ting som skal tilvirkes (tilvirkningskjøp)

  • Levering av vann

  • Kjøp av fordringer eller rettigheter

  • Avtale med et nettselskap om overføring av elektrisk energi

  • Digitale ytelser som etter kjøpsavtalen skal leveres sammen med en ting, og som er sammenknyttet med tingen på en slik måte at ytelsene er nødvendige for tingens funksjoner

Bestilling av ting som skal tilvirkes (tilvirkningskjøp)

Forbrukerkjøpsloven gjelder for bestilling av ting som skal tilvirkes, også kalt tilvirkningskjøp. Dette omfatter tilfeller der forbrukeren bestiller en vare som ikke er ferdig produsert, men som skal tilvirkes etter forbrukerens spesifikasjoner.

Eksempel: En forbruker bestiller en sofa med spesielle mål og tekstiler hos en møbelforhandler. Sofaen skal tilvirkes etter forbrukerens bestilling.

Levering av vann

Forbrukerkjøpsloven gjelder for levering av vann. Dette omfatter tilfeller der forbrukeren inngår en avtale med et vannverk om levering av vann til sin bolig.

Eksempel: En forbruker inngår en avtale med det kommunale vannverket om levering av vann til sin bolig.

Kjøp av fordringer eller rettigheter

Forbrukerkjøpsloven gjelder for kjøp av fordringer eller rettigheter. Dette omfatter tilfeller der forbrukeren kjøper en fordring, for eksempel et pengekrav, eller en rettighet, for eksempel en bruksrett.

Eksempel: En forbruker kjøper et gavekort hos en klesforretning. Gavekortet gir forbrukeren en rettighet til å kjøpe klær for et bestemt beløp.

Avtale med et nettselskap om overføring av elektrisk energi

Forbrukerkjøpsloven gjelder for avtaler med et nettselskap om overføring av elektrisk energi. Dette omfatter tilfeller der forbrukeren inngår en avtale med et nettselskap om tilknytning til strømnettet og overføring av strøm til sin bolig.

Eksempel: En forbruker inngår en avtale med det lokale nettselskapet om tilknytning til strømnettet og levering av strøm til sin bolig.

Digitale ytelser som skal leveres sammen med en ting

Forbrukerkjøpsloven gjelder for digitale ytelser som etter kjøpsavtalen skal leveres sammen med en ting, og som er sammenknyttet med tingen på en slik måte at ytelsene er nødvendige for tingens funksjoner. Dette gjelder uavhengig av om de digitale ytelsene skal leveres av selgeren eller en tredjeperson.

Eksempel: En forbruker kjøper en smarttelefon. Telefonen er sammenknyttet med et operativsystem og andre digitale ytelser som er nødvendige for at telefonen skal fungere.

Når gjelder ikke forbrukerkjøpsloven?

Forbrukerkjøpsloven gjelder ikke for følgende avtaletyper:

  • Kjøp av fast eiendom

  • Avtale om oppføring av bygning eller annet anlegg på fast eiendom

  • Avtale med en kraftleverandør om levering av elektrisk energi (med unntak av forsinket oppstart av levering)

  • Avtale som pålegger den part som skal levere tingen, også å utføre et arbeid eller annen tjeneste, dersom dette utgjør den overveiende del av hans eller hennes forpliktelser

  • Avtale om levering av digitale ytelser som ikke er omfattet av første ledd bokstav e

  • Kjøp av fysiske medier som etter avtalen utelukkende brukes som bærere av digitalt innhold (med unntak av levering og forbrukerens krav ved forsinket levering)

Kjøp av fast eiendom

Forbrukerkjøpsloven gjelder ikke for kjøp av fast eiendom. Slike kjøp reguleres av avhendingsloven.

Eksempel: En forbruker kjøper en enebolig. Kjøpet reguleres av avhendingsloven.

Avtale om oppføring av bygning eller annet anlegg på fast eiendom

Forbrukerkjøpsloven gjelder ikke for avtaler om oppføring av bygning eller annet anlegg på fast eiendom. Slike avtaler reguleres av bustadoppføringsloven.

Eksempel: En forbruker inngår en avtale med en entreprenør om å bygge en garasje på sin eiendom. Avtalen reguleres av bustadoppføringsloven.

Avtale med en kraftleverandør om levering av elektrisk energi

Forbrukerkjøpsloven gjelder ikke for avtaler med en kraftleverandør om levering av elektrisk energi. Slike avtaler reguleres av forbrukerkjøpsloven § 2 annet ledd bokstav c, jf. energiloven. Unntaket fra dette er at forbrukerkjøpsloven kapittel 5 om forsinkelse gjelder ved forsinket oppstart av levering av elektrisk energi.

Eksempel: En forbruker inngår en avtale med en kraftleverandør om levering av strøm til sin bolig. Avtalen reguleres av energiloven.

Avtale som pålegger den part som skal levere tingen, også å utføre et arbeid eller annen tjeneste

Forbrukerkjøpsloven gjelder ikke for avtaler som pålegger den part som skal levere tingen, også å utføre et arbeid eller annen tjeneste, dersom dette utgjør den overveiende del av hans eller hennes forpliktelser. Slike avtaler reguleres av håndverkertjenesteloven.

Eksempel: En forbruker inngår en avtale med en snekker om å bygge en bokhylle. Snekkeren skal både levere materialene og utføre arbeidet. Avtalen reguleres av håndverkertjenesteloven.

Avtale om levering av digitale ytelser som ikke er omfattet av første ledd bokstav e

Forbrukerkjøpsloven gjelder ikke for avtaler om levering av digitale ytelser som ikke er omfattet av første ledd bokstav e. Slike avtaler reguleres av digitalytelsesloven.

Eksempel: En forbruker laster ned en applikasjon til sin smarttelefon. Applikasjonen er ikke en del av kjøpsavtalen for telefonen. Avtalen reguleres av digitalytelsesloven.

Kjøp av fysiske medier som utelukkende brukes som bærere av digitalt innhold

Forbrukerkjøpsloven gjelder ikke for kjøp av fysiske medier som etter avtalen utelukkende brukes som bærere av digitalt innhold. Slike kjøp reguleres av digitalytelsesloven. Unntaket fra dette er at forbrukerkjøpsloven §§ 6, 7 og 23 gjelder for levering og forbrukerens krav ved forsinket levering av slike fysiske medier.

Eksempel: En forbruker kjøper en DVD-plate med en film. DVD-platen brukes utelukkende som bærer av filmen. Kjøpet reguleres av digitalytelsesloven.

Digitale ytelser

Med digitale ytelser menes ytelser som nevnt i digitalytelsesloven § 1 annet ledd. Dette omfatter blant annet:

  • Digitale tjenester

  • Digitale innholdstjenester

  • Digitale innholdsprodukter

Oppsummering

Forbrukerkjøpsloven § 2 avklarer lovens anvendelse i noen mer spesielle tilfeller. Bestemmelsen angir for det første en rekke avtaletyper som omfattes av forbrukerkjøpsloven, selv om dette ikke uten videre følger av den generelle definisjonen av forbrukerkjøp i forbrukerkjøpsloven § 1. Videre angir bestemmelsen en rekke avtaletyper som faller utenfor forbrukerkjøpsloven, selv om de i og for seg kan ha likhetstrekk med forbrukerkjøp.

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.