Forbrukerkjøpsloven § 18 a: Garantier – En omfattende guide

Innholdsfortegnelse

§ 18 a. Garantier

Selgeren kan påta seg å svare for feil ved tingen som ikke er en mangel etter reglene i loven, og kan da fastsette hvilke krav forbrukeren kan gjøre gjeldende som følge av feilen. Selgeren kan også påta seg å svare i større utstrekning for en mangel enn etter reglene i loven.

Har selgeren ved en garanti som nevnt i første ledd første punktum forpliktet seg til innenfor et visst tidsrom å svare helt eller delvis for tingens anvendelighet eller andre egenskaper uten å angi på en tydelig måte hvilke feil ved tingen selgeren svarer for og hvilke krav forbrukeren kan gjøre gjeldende som følge av feilen, foreligger det en mangel dersom tingen ikke svarer til selgerens forpliktelse. Dette gjelder likevel ikke hvis selgeren sannsynliggjør at feilen skyldes en ulykkeshendelse, feil håndtering av tingen eller annet forhold på forbrukerens side.

Har andre enn selgeren gitt en garanti som nevnt i annet ledd, og den fremstår for forbrukeren som om den er gitt av selgeren, foreligger en mangel etter reglene i annet ledd. Dette gjelder likevel ikke dersom selgeren før kjøpet meddeler forbrukeren at han eller hun ikke er bundet av en garanti gitt av andre.

En garanti er rettslig bindende for garantigiveren på de vilkår som er fastsatt i garantierklæringen og i tilknyttet reklame, og den begrenser ikke forbrukerens rettigheter etter loven her, jf. § 3 første ledd. Dersom vilkårene i garantierklæringen er mindre fordelaktige for forbrukeren enn vilkårene som fremgår av tilknyttet reklame, er garantien bindende på de vilkårene som fremgår av den tilknyttede reklamen. Dette gjelder likevel ikke dersom den tilknyttede reklamen før inngåelsen av avtalen er blitt rettet på samme eller tilsvarende måte som den ble fremsatt.

Forbrukerkjøpsloven § 18 a omhandler garantier i forbrukerkjøp. En garanti er en frivillig forpliktelse fra selgerens side som gir forbrukeren ytterligere rettigheter utover de lovfestede rettighetene i forbrukerkjøpsloven. Garantien kan gjelde feil ved tingen som ikke er en mangel etter loven, eller den kan gi forbrukeren et mer omfattende vern ved mangler enn det som følger av loven.

Denne artikkelen gir en omfattende og detaljert analyse av forbrukerkjøpsloven § 18 a. Vi vil se nærmere på hva en garanti er, hvilke typer garantier som finnes, og hvilke rettsvirkninger en garanti har. Vi vil også belyse forholdet til andre bestemmelser i forbrukerkjøpsloven og annen relevant lovgivning.

Hva er en garanti?

En garanti er en frivillig forpliktelse fra selgerens side som gir forbrukeren ytterligere rettigheter utover de lovfestede rettighetene i forbrukerkjøpsloven. Garantien kan gjelde feil ved tingen som ikke er en mangel etter loven, eller den kan gi forbrukeren et mer omfattende vern ved mangler enn det som følger av loven.

En garanti er et løfte fra selgeren om at varen skal ha visse egenskaper eller fungere på en bestemt måte i en viss periode. Dersom varen ikke oppfyller garantien, kan forbrukeren gjøre gjeldende krav mot selgeren, for eksempel krav om retting, omlevering, prisavslag eller heving.

Typer garantier

Det finnes to hovedtyper garantier:

  • Bevisbyrdegaranti: En bevisbyrdegaranti innebærer at selgeren påtar seg bevisbyrden for at en mangel ikke forelå ved risikoens overgang. Dette innebærer at dersom det oppstår en feil ved varen innenfor garantitiden, er det opp til selgeren å bevise at feilen ikke skyldes en mangel som var til stede ved risikoens overgang.

  • Funksjonsgaranti: En funksjonsgaranti innebærer at selgeren garanterer at varen skal ha visse egenskaper eller fungere på en bestemt måte i en viss periode. Dersom varen ikke oppfyller garantien, kan forbrukeren gjøre gjeldende krav mot selgeren, uavhengig av om feilen skyldes en mangel som var til stede ved risikoens overgang.

Rettsvirkninger av en garanti

En garanti er rettslig bindende for garantigiveren. Dette innebærer at dersom varen ikke oppfyller garantien, kan forbrukeren gjøre gjeldende krav mot selgeren.

Garantien begrenser ikke forbrukerens rettigheter etter forbrukerkjøpsloven. Dette innebærer at forbrukeren alltid kan påberope seg de lovfestede rettighetene i forbrukerkjøpsloven, selv om det er gitt en garanti.

Dersom vilkårene i garantierklæringen er mindre fordelaktige for forbrukeren enn vilkårene som fremgår av tilknyttet reklame, er garantien bindende på de vilkårene som fremgår av den tilknyttede reklamen. Dette gjelder likevel ikke dersom den tilknyttede reklamen før inngåelsen av avtalen er blitt rettet på samme eller tilsvarende måte som den ble fremsatt.

Forhold til andre bestemmelser i forbrukerkjøpsloven

Forbrukerkjøpsloven § 18 a må ses i sammenheng med en rekke andre bestemmelser i loven, blant annet:

  • § 3: Ufravikelighet. Denne bestemmelsen fastslår at forbrukerkjøpsloven ikke kan fravikes ved avtale til skade for forbrukeren.

  • § 15: Tingens egenskaper. Denne bestemmelsen regulerer de generelle kravene til tingens egenskaper, og fastslår at tingen skal være i samsvar med avtalen.

  • § 16: Mangel. Denne bestemmelsen definerer hva som utgjør en mangel ved tingen, og fastslår blant annet at det foreligger en mangel dersom tingen ikke er i samsvar med avtalen.

  • § 26: Forbrukerens krav ved mangler. Denne bestemmelsen regulerer forbrukerens misligholdsbeføyelser ved mangler, blant annet retten til å kreve retting, omlevering, prisavslag og heving.

Forhold til annen lovgivning

Forbrukerkjøpsloven § 18 a må også ses i sammenheng med annen relevant lovgivning, blant annet:

  • Avtaleloven: Regler om avtaleinngåelse, ugyldighet og tolking av avtaler.

  • Markedsføringsloven: Regler om blant annet villedende markedsføring og urimelige avtalevilkår.

Praktiske eksempler

For å illustrere anvendelsen av forbrukerkjøpsloven § 18 a kan vi se på noen praktiske eksempler:

Eksempel 1:

Peder kjøper en bruktbil hos Bilforhandleren AS. Bilforhandleren AS gir Peder en garanti på ett år som dekker alle feil ved motoren. Etter seks måneder oppstår det en feil i bilens girkasse.

I dette tilfellet kan Peder ikke gjøre gjeldende garantien, fordi garantien bare dekker feil ved motoren. Peder kan imidlertid gjøre gjeldende krav etter forbrukerkjøpsloven, dersom feilen i girkassen utgjør en mangel.

Eksempel 2:

Line kjøper en ny vaskemaskin hos Hvitevaresenteret AS. Hvitevaresenteret AS gir Line en garanti på fem år som dekker alle feil ved vaskemaskinen. Etter tre år oppstår det en feil i vaskemaskinens motor.

I dette tilfellet kan Line gjøre gjeldende garantien, fordi garantien dekker alle feil ved vaskemaskinen. Line kan også gjøre gjeldende krav etter forbrukerkjøpsloven, dersom feilen i motoren utgjør en mangel.

Eksempel 3:

Martin kjøper en ny mobiltelefon hos Mobilhuset AS. Mobilhuset AS gir Martin en garanti på to år som dekker alle feil ved mobiltelefonen. I garantierklæringen står det at forbrukeren må reklamere innen to uker fra feilen oppstod. I en annonse for mobiltelefonen står det imidlertid at forbrukeren har tre uker til å reklamere. Etter ett år oppstår det en feil ved mobiltelefonens skjerm. Martin reklamerer til Mobilhuset AS etter to og en halv uke.

I dette tilfellet kan Martin gjøre gjeldende garantien, selv om han har reklamert etter to uker. Garantien er bindende på de vilkårene som fremgår av annonsen, som er mer fordelaktig for forbrukeren enn vilkårene i garantierklæringen.

Nærmere om uklare garantier

Forbrukerkjøpsloven § 18 a annet ledd regulerer situasjonen der selgeren har gitt en funksjonsgaranti, men uten å angi på en tydelig måte hvilke feil ved tingen selgeren svarer for og hvilke krav forbrukeren kan gjøre gjeldende som følge av feilen. I slike tilfeller foreligger det en mangel dersom tingen ikke svarer til selgerens forpliktelse.

Dette innebærer at dersom garantien er uklar, vil forbrukeren kunne gjøre gjeldende krav etter forbrukerkjøpsloven, selv om feilen ved tingen ikke er uttrykkelig dekket av garantien.

Eksempel:

En selger gir en garanti på en TV som sier at TV-en skal “fungere problemfritt i to år”. Denne garantien er uklar, fordi den ikke spesifiserer hvilke feil som dekkes. Dersom det oppstår en feil ved TV-en innenfor garantitiden, vil forbrukeren kunne gjøre gjeldende krav etter forbrukerkjøpsloven, selv om feilen ikke er uttrykkelig dekket av garantien.

Nærmere om garantier gitt av andre enn selgeren

Forbrukerkjøpsloven § 18 a tredje ledd regulerer situasjonen der andre enn selgeren har gitt en garanti, og garantien fremstår for forbrukeren som om den er gitt av selgeren. I slike tilfeller foreligger det en mangel etter reglene i annet ledd.

Dette innebærer at dersom en produsent eller importør har gitt en garanti, og garantien fremstår for forbrukeren som om den er gitt av selgeren, vil forbrukeren kunne gjøre gjeldende krav mot selgeren, selv om selgeren ikke har gitt garantien.

Eksempel:

En produsent av mobiltelefoner gir en garanti på to år som dekker alle feil ved mobiltelefonen. Garantien er trykket på mobiltelefonens emballasje. En forbruker kjøper mobiltelefonen hos en forhandler. Etter ett år oppstår det en feil ved mobiltelefonen.

I dette tilfellet kan forbrukeren gjøre gjeldende krav mot forhandleren, selv om forhandleren ikke har gitt garantien. Garantien fremstår for forbrukeren som om den er gitt av forhandleren, fordi den er trykket på mobiltelefonens emballasje.

Oppsummering

Forbrukerkjøpsloven § 18 a gir forbrukeren et viktig vern ved garantier. Bestemmelsen fastslår at en garanti er rettslig bindende for garantigiveren, og at den ikke begrenser forbrukerens rettigheter etter forbrukerkjøpsloven.

Bestemmelsen regulerer også situasjonen der garantien er uklar, eller der den er gitt av andre enn selgeren. I slike tilfeller vil forbrukeren kunne gjøre gjeldende krav etter forbrukerkjøpsloven, selv om feilen ved tingen ikke er uttrykkelig dekket av garantien.

Forbrukerkjøpsloven § 18 a må ses i sammenheng med andre bestemmelser i loven, samt annen relevant lovgivning.

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.