Forbrukerkjøpsloven § 11: hvem har rett på utbytte og renter?

Innholdsfortegnelse

Forbrukerkjøpsloven § 11: avkastning av tingen – hvem har rett på utbytte og renter?

§ 11. Avkastning av tingen

Avkastning som tingen gir før den avtalte leveringstiden tilfaller selgeren, når det ikke var grunn til å regne med at den ville falle senere. Avkastning som tingen gir etter den avtalte leveringstiden tilfaller forbrukeren, når det ikke var grunn til å regne med at den ville falle tidligere.

Partene kan avtale en annen ordning.

I forbrukerkjøp er det ofte slik at kjøperen betaler for varen før den er levert. I slike tilfeller kan det oppstå spørsmål om hvem som har rett på den avkastningen tingen gir i perioden mellom kjøpet og leveringen. For eksempel kan en aksje gi utbytte, eller en bankkonto gi renter. Forbrukerkjøpsloven § 11 regulerer dette forholdet.

Paragrafen fastslår at avkastning som tingen gir før den avtalte leveringstiden tilfaller selgeren, når det ikke var grunn til å regne med at den ville falle senere. Avkastning som tingen gir etter den avtalte leveringstiden tilfaller forbrukeren, når det ikke var grunn til å regne med at den ville falle tidligere. Partene kan avtale en annen ordning.

[Se også: absolutt reklamasjonsfrist i forbrukerkjøp]

Hovedregel: avkastning følger risiko

Hovedregelen i forbrukerkjøpsloven § 11 er at avkastning følger risiko. Det vil si at den som har risikoen for tingen, også har rett på avkastningen. Risikoen for tingen går over på forbrukeren når tingen er levert, jf. forbrukerkjøpsloven § 14.

Unntak fra hovedregelen

Det finnes unntak fra hovedregelen om at avkastning følger risiko. For det første gjelder unntaket dersom det var grunn til å regne med at avkastningen ville falle på et annet tidspunkt enn det som følger av hovedregelen. For eksempel kan det være at det på forhånd er kunngjort at en aksje skal gi utbytte på et bestemt tidspunkt. I så fall vil utbyttet tilfalle den som har risikoen for aksjen på det tidspunktet utbyttet utbetales, uavhengig av om aksjen er levert eller ikke.

For det andre kan partene avtale en annen ordning enn det som følger av hovedregelen. For eksempel kan det avtales at kjøperen skal ha rett på all avkastning, eller at selgeren skal ha rett på en del av avkastningen.

Eksempler på avkastning

Eksempler på avkastning som omfattes av forbrukerkjøpsloven § 11 er:

  • Utbytte av aksjer

  • Renter av bankinnskudd

  • Leieinntekter av utleieboliger

  • Frukt og avlinger av frukttrær og andre planter

Praktiske eksempler

For å illustrere hvordan forbrukerkjøpsloven § 11 anvendes i praksis, kan vi se på noen eksempler:

Eksempel 1:

Ola Nordmann kjøper en aksje av Peder Ås den 1. januar. Aksjen skal leveres den 1. februar. Den 15. januar kunngjør selskapet som har utstedt aksjen, at det skal utbetales utbytte den 1. mars.

I dette tilfellet vil utbyttet tilfalle Peder Ås, fordi han har risikoen for aksjen på det tidspunktet utbyttet utbetales.

Eksempel 2:

Kari Nordmann kjøper en utleiebolig av Marte Kirkerud den 1. mars. Boligen skal leveres den 1. april. Leieinntektene for mars måned utgjør 10 000 kroner.

I dette tilfellet vil leieinntektene for mars måned tilfalle Marte Kirkerud, fordi hun har risikoen for boligen i mars måned.

Eksempel 3:

Lars Holm kjøper et epletre av Hans Tastad den 1. mai. Epletreet skal leveres den 1. juni. I løpet av mai måned bærer epletreet frukt.

I dette tilfellet vil frukten tilfalle Hans Tastad, fordi han har risikoen for epletreet i mai måned.

Avtale om avkastning

Som nevnt kan partene avtale en annen ordning for avkastning enn det som følger av hovedregelen i forbrukerkjøpsloven § 11. Det er viktig at en slik avtale er klar og tydelig, slik at det ikke oppstår tvil om hva som er avtalt.

Avkastning ved heving

Dersom kjøpet heves, vil reglene om avkastning i forbrukerkjøpsloven § 11 ikke lenger gjelde. I stedet vil reglene om avkastning og rente ved tilbakeføring i forbrukerkjøpsloven § 50 komme til anvendelse.

Oppsummering

Forbrukerkjøpsloven § 11 regulerer spørsmålet om hvem som har rett på avkastning av tingen i perioden mellom kjøpet og leveringen. Hovedregelen er at avkastning følger risiko, men det finnes unntak fra denne regelen. Partene kan også avtale en annen ordning.

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.