Arveloven § 92: Formuesfullmakter og bankboksfullmakter mv.

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 92: Formuesfullmakter og bankboksfullmakter mv.

§ 92. Formuesfullmakter og bankboksfullmakter mv.


Retten kan gi arvingene fullmakt til innsyn i arvelaterens formues- og gjeldsforhold, herunder opplysninger om fastsetting av skatt, jf. skatteforvaltningsloven § 3-10. Slik fullmakt kan ikke gis til arvinger som etter testament bare skal motta et bestemt, avgrenset gode av liten verdi. Fullmakt etter første punktum gir rett til innsyn i saldoen på arvelaterens bankkonti på dødsfallstidspunktet, samt transaksjonsdata de tre siste månedene før dødsfallet. Finansinstitusjonen skal, når særlige grunner tilsier det, gi innsyn også i transaksjonsdataene for de siste tolv månedene før dødsfallet. For innsyn i eldre transaksjonsdata må det foreligge ekstraordinære omstendigheter.

I de første 60 dagene etter arvelaterens død kan arvelaterens ektefelle eller en samboer som har, har hatt eller venter barn med arvelateren, også uten formuesfullmakt kreve innsyn i arvelaterens formues- og gjeldsforhold etter reglene i første ledd.


Retten kan gi et begravelsesbyrå fullmakt til innsyn i arvelaterens siste års skattemelding og fastsetting av skatt for siste år hvis begravelsesbyrået har behov for dette som følge av at det er gitt i oppdrag å søke om gravferdsstønad.


Retten kan gi fullmakt til å gjennomgå arvelaterens bankboks. En av finansinstitusjonens ansatte skal være til stede når bankboksen gås gjennom.


Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om fullmakter og innsynsrett som nevnt i første til fjerde ledd og kan herunder gi regler som presiserer omfanget av innsynsretten og hos hvem det kan kreves innsyn. I forskriften kan det gjøres unntak fra reglene i denne paragrafen.

 

Analyse av Arveloven § 92

Arveloven § 92 omhandler retten til innsyn i arvelaterens økonomiske forhold i perioden etter dødsfallet, men før det er tatt stilling til skifteform. Bestemmelsen gir regler om hvem som kan kreve innsyn, hvilke opplysninger det kan kreves innsyn i, og fremgangsmåten for å få innsyn.

Paragrafen er en del av den nye arveloven som trådte i kraft 1. januar 2021. Den nye arveloven erstattet arveloven av 1972 og skifteloven av 1930.

Formål med Arveloven § 92

Formålet med arveloven § 92 er å gi arvingene og andre berørte parter tilstrekkelig informasjon om arvelaterens økonomiske situasjon til å kunne ta stilling til viktige spørsmål i den innledende fasen av bobehandlingen. Dette inkluderer:

  • Valg av skifteform: Arvingene må vite om boet er solvent for å kunne avgjøre om de skal velge privat skifte eller offentlig skifte.

  • Sikre verdier: Innsyn i arvelaterens bankkonti og bankboks kan være nødvendig for å forhindre at verdier går tapt.

  • Finne testament: Arvelaterens testament kan være oppbevart i bankboksen.

  • Søke om gravferdsstønad: Begravelsesbyrået kan ha behov for innsyn i arvelaterens skatteopplysninger for å kunne søke om gravferdsstønad.

Anvendelsesområde

Arveloven § 92 gjelder i perioden etter dødsfallet, men før det er utstedt skifteattest eller åpnet offentlig skifte. Bestemmelsen får anvendelse både for dødsbo som skal skiftes privat, og for dødsbo som skal skiftes offentlig.

Hvem kan kreve innsyn?

  • Arvinger: Arveloven § 92 gir arvingene rett til å få innsyn i arvelaterens økonomiske forhold gjennom en formuesfullmakt fra tingretten.

  • Ektefelle/samboer: I de første 60 dagene etter dødsfallet kan arvelaterens ektefelle eller samboer som har, har hatt eller venter barn med arvelateren, kreve innsyn uten formuesfullmakt.

  • Begravelsesbyrå: Retten kan gi et begravelsesbyrå fullmakt til innsyn i arvelaterens skatteopplysninger for siste år hvis begravelsesbyrået har fått i oppdrag å søke om gravferdsstønad.

Hvilke opplysninger kan det kreves innsyn i?

  • Skatteopplysninger: Arvingene kan få innsyn i arvelaterens skatteopplysninger for siste år. Begravelsesbyrået kan få innsyn i siste års skattemelding og fastsetting av skatt.

  • Bankkonti: Arvingene kan få innsyn i saldoen på arvelaterens bankkonti på dødsfallstidspunktet, samt transaksjonsdata for de siste tre månedene. Innsyn i eldre transaksjonsdata kan gis når særlige grunner tilsier det.

  • Bankboks: Retten kan gi fullmakt til å gjennomgå arvelaterens bankboks.

Fremgangsmåte for å få innsyn

For å få innsyn i arvelaterens økonomiske forhold må arvingene henvende seg til tingretten og be om en formuesfullmakt. Retten vil vurdere om det er grunnlag for å utstede fullmakt. Ektefelle/samboer og begravelsesbyrå må også henvende seg til tingretten for å få fullmakt.

Unntak

Arveloven § 92 gir ikke rett til formuesfullmakt for arvinger som etter testament bare skal motta et bestemt, avgrenset gode av liten verdi.

Forskrift

Departementet kan i forskrift gi nærmere regler om fullmakter og innsynsrett. I forskriften kan det gjøres unntak fra reglene i arveloven § 92.

Praktiske eksempler

  • Eksempel 1: Per dør og etterlater seg to barn, Kari og Ola. Kari og Ola er usikre på om de skal velge privat skifte eller offentlig skifte. De henvender seg til tingretten og ber om en formuesfullmakt for å få oversikt over farens gjeld.

  • Eksempel 2: Marte dør og etterlater seg sin ektefelle Lars. Lars ønsker å få oversikt over Martes bankkonti for å kunne betale regninger og andre løpende utgifter. Han kan kreve innsyn i saldo og transaksjonsdata for de siste tre månedene uten å måtte ha en formuesfullmakt fra tingretten.

  • Eksempel 3: Jens dør og etterlater seg en betydelig formue. Jens har i testament bestemt at hans sønn, Pål, skal arve en frimerkesamling. Pål har ikke rett til formuesfullmakt fordi frimerkesamlingen er et “bestemt, avgrenset gode”.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.