Arveloven § 90: Tingrettens innledende behandling

Innholdsfortegnelse

Arveloven § 90: Tingrettens innledende behandling

§90. Tingrettens innledende behandling

Når tingretten mottar meldingen om dødsfallet, skal den kontrollere om den avdøde har innlevert testament til en domstol, jf. § 63. Retten bør, i den utstrekning den finner det hensiktsmessig, av eget tiltak søke å finne frem til mulige slektsarvinger som kan ha krav på arv etter den avdøde.

Retten skal så snart som mulig varsle dem som etter loven kan ha krav på arv, med mindre de må antas å ha kunnskap om dødsfallet. Foreligger det et testament, skal retten uten opphold gi melding til den eller dem som etter testamentet har rettigheter i boet, om disse rettighetene. Er noen av arvingene mindreårige eller fratatt rettslig handleevne, skal retten varsle statsforvalteren. Går et testament ut på at det skal opprettes en stiftelse, skal retten varsle medlemmene av stiftelsens styre, eventuelt den eller dem som skal oppnevne stiftelsens styre, og Stiftelsestilsynet.

Retten kan om nødvendig kreve bistand fra politiet for å finne ut hvor personer oppholder seg.

Retten skal gi nødvendig veiledning slik at de som kan ha rettigheter i boet, kan ivareta sine interesser.

Inngår det en landbrukseiendom i boet, skal tingretten melde fra til landbruksmyndighetene i den kommunen eiendommen ligger, om hvem som er arvinger i boet.

 

Analyse av Arveloven § 90

Arveloven § 90 omhandler tingrettens innledende behandling av et dødsbo. Bestemmelsen gir en oversikt over de oppgavene tingretten skal eller bør utføre når den mottar melding om et dødsfall. Formålet med bestemmelsen er å sikre at bobehandlingen kommer i gang på en korrekt og effektiv måte, og at alle som har rettigheter i boet, blir ivaretatt.

Tingrettens plikter etter Arveloven § 90

Bestemmelsen pålegger tingretten en rekke plikter:

  • Kontrollere om det er registrert testament: Tingretten skal først kontrollere om avdøde har innlevert testament til oppbevaring hos en domstol, jf. arveloven § 63. Dette gjøres ved å søke i det sentrale testamentsregisteret.

  • Finne frem til arvinger: Tingretten bør av eget tiltak søke å finne frem til mulige slektsarvinger som kan ha krav på arv etter loven. Dette gjøres ved å innhente opplysninger fra folkeregisteret og eventuelt andre kilder.

  • Varsle legalarvinger: Tingretten skal varsle dem som etter loven kan ha krav på arv, med mindre de må antas å ha kunnskap om dødsfallet.

  • Varsle testamentsarvinger: Foreligger det et testament, skal tingretten uten opphold varsle den eller dem som etter testamentet har rettigheter i boet.

  • Varsle statsforvalteren: Er noen av arvingene mindreårige eller fratatt rettslig handleevne, skal tingretten varsle statsforvalteren.

  • Varsle Stiftelsestilsynet: Går et testament ut på at det skal opprettes en stiftelse, skal tingretten varsle medlemmene av stiftelsens styre, eventuelt den eller dem som skal oppnevne stiftelsens styre, og Stiftelsestilsynet.

  • Gi veiledning: Retten skal gi nødvendig veiledning slik at de som kan ha rettigheter i boet, kan ivareta sine interesser.

  • Melde fra til landbruksmyndighetene: Inngår det en landbrukseiendom i boet, skal tingretten melde fra til landbruksmyndighetene i den kommunen eiendommen ligger, om hvem som er arvinger i boet.

Bistand fra politiet

I tillegg til de nevnte pliktene gir bestemmelsen tingretten adgang til å kreve bistand fra politiet for å finne ut hvor personer oppholder seg. Dette kan være aktuelt dersom det er vanskelig å finne frem til arvinger eller andre som har rettigheter i boet.

Praktiske eksempler

Eksempel 1: Peder Ås dør og etterlater seg en ektefelle og to barn. Peder Ås har ikke opprettet testament. Tingretten mottar melding om dødsfallet og kontrollerer om det er registrert testament. Det er det ikke. Tingretten innhenter opplysninger fra folkeregisteret og finner frem til ektefellen og barna. Tingretten varsler disse om dødsfallet og gir dem veiledning om hvordan de skal gå frem for å skifte boet.

Eksempel 2: Marte Kirkerud dør og etterlater seg et testament der hun har testamentert hele formuen sin til en veldedig organisasjon. Tingretten mottar melding om dødsfallet og finner frem til testamentet. Tingretten varsler organisasjonen om testamentet og gir organisasjonen veiledning om hvordan den skal gå frem for å få utbetalt arven.

Unntak og tolkning

Bestemmelsen i § 90 er i stor grad utformet som «skal-regler», noe som innebærer at tingretten har plikt til å utføre de oppgavene som er nevnt. Det er likevel enkelte unntak fra dette. For eksempel er det ikke et absolutt krav at tingretten skal varsle legalarvinger dersom de må antas å ha kunnskap om dødsfallet. Det er opp til tingretten å vurdere om det er grunn til å varsle i det enkelte tilfellet.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.