Arveloven § 71: Når Mister Du Retten til Arv?

Innholdsfortegnelse

§ 71. Foreldelse av arverett

Retten til å kreve arv foreldes når den ikke er gjort gjeldende innen ti år etter at arvelateren døde. Foreldelse hindres ved å melde kravet om arv til tingretten, ved å kreve offentlig skifte hvis skifte av boet ikke tidligere er avsluttet, eller ved å reise søksmål mot dem som ellers får eller har fått arven. Arvekravet foreldes heller ikke hvis disse arvingene har godkjent kravet før fristen er ute.

Krav på arv foreldes ikke så lenge arvelaterens dødsbo er under offentlig skifte. Er boet overtatt av arvelaterens ektefelle eller samboer etter reglene om uskifte, løper foreldelsesfristen først fra ektefellens eller samboerens død. Skiftes uskifteboet før den lengstlevende ektefellen eller samboeren er død, løper fristen fra avslutningen av skiftet hvis arvingen visste om skiftet. Følger det av arvelaterens testament at arvingen ikke kan gjøre arvekravet gjeldende ved arvelaterens død, løper fristen først fra det tidspunktet kravet kunne vært gjort gjeldende.

Innledning

Arv er et komplekst rettsområde med mange fallgruver. En av disse fallgruvene er foreldelse av arverett. Foreldelse innebærer at en arving mister retten til å kreve sin arv dersom han eller hun ikke tar nødvendige skritt innen en viss frist. I denne artikkelen vil vi gi en grundig gjennomgang av arveloven § 71, som regulerer foreldelse av arverett i Norge. Vi vil belyse de ulike aspektene ved bestemmelsen, inkludert den generelle foreldelsesfristen, unntakene fra denne fristen, og hvordan man kan avbryte foreldelsesfristen. Artikkelen vil gi deg en dyp forståelse for reglene om foreldelse av arverett, og hjelpe deg å unngå å miste din rettmessige arv.

Den generelle foreldelsesfristen

Hovedregelen etter arveloven § 71 første ledd er at retten til å kreve arv foreldes etter ti år. Fristen begynner å løpe fra det tidspunktet arvelateren dør. Dette innebærer at en arving som ikke har gjort sitt arvekrav gjeldende innen ti år fra dødsfallet, mister retten til å kreve arven.

Eksempel:

Ola Nordmann dør 1. januar 2020. Hans sønn, Per, er hans eneste arving. Dersom Per ikke har gjort sitt arvekrav gjeldende innen 1. januar 2030, vil hans arverett være foreldet.

Unntak fra den generelle foreldelsesfristen

Det finnes imidlertid unntak fra den generelle foreldelsesfristen på ti år. Disse unntakene er regulert i arveloven § 71 annet ledd.

Offentlig skifte

Dersom dødsboet er under offentlig skifte, foreldes ikke arveretten. Dette innebærer at arvingene ikke trenger å foreta seg noe for å hindre foreldelse så lenge bobehandlingen pågår.

Uskifte

Dersom boet er overtatt i uskifte av arvelaterens ektefelle eller samboer, løper foreldelsesfristen først fra det tidspunktet uskifteboet skiftes. Dette innebærer at arvingene etter den førstavdøde ektefellen eller samboeren ikke trenger å foreta seg noe for å hindre foreldelse så lenge uskiftet består.

Eksempel:

Kari og Ola er gift og har felleseie. Ola dør 1. januar 2020. Kari sitter i uskifte med deres felles barn. Olas sønn fra et tidligere ekteskap, Per, er også arving etter Ola. Pers arverett vil ikke foreldes så lenge Kari sitter i uskifte. Dersom Kari dør 1. januar 2035, vil foreldelsesfristen for Pers arvekrav begynne å løpe fra dette tidspunktet.

Utsatt arvefall etter testament

Dersom det følger av arvelaterens testament at en arving ikke kan gjøre sitt arvekrav gjeldende ved arvelaterens død, for eksempel ved sekundærarv, begynner foreldelsesfristen først å løpe fra det tidspunktet arvingen kan gjøre sitt krav gjeldende.

Eksempel:

Ola testamenterer hytta si til sin sønn, Per, og bestemmer at Pers datter, Kari, skal arve hytta når Per dør. Foreldelsesfristen for Karis arvekrav på hytta vil først begynne å løpe fra det tidspunktet Per dør.

Avbrytelse av foreldelsesfristen

Foreldelsesfristen kan avbrytes på tre måter:

Melding av kravet til tingretten

Arvingen kan avbryte foreldelsesfristen ved å melde sitt arvekrav til tingretten. Dette kan gjøres skriftlig eller muntlig. Det er tilstrekkelig at arvingen gir uttrykk for at han eller hun har et krav på arv etter arvelateren. Det er ikke nødvendig å spesifisere kravet nærmere.

Eksempel:

Per sender en epost til tingretten der han skriver: “Jeg er sønn av Ola Nordmann, som døde 1. januar 2020. Jeg ønsker å melde mitt krav på arv etter ham.”

Krav om offentlig skifte

Dersom boet ikke er under offentlig skifte, kan arvingen avbryte foreldelsesfristen ved å kreve offentlig skifte. Dette må gjøres skriftlig.

Eksempel:

Per sender et brev til tingretten der han krever offentlig skifte av dødsboet etter Ola Nordmann.

Søksmål

Arvingen kan avbryte foreldelsesfristen ved å reise søksmål mot den eller dem som ellers får eller har fått arven. Søksmålet må reises innen foreldelsesfristen.

Eksempel:

Ola testamenterer hytta si til sin samboer, Kari. Olas sønn, Per, mener at testamentet er ugyldig. Per reiser søksmål mot Kari med krav om at hytta skal tilkomme ham.

Godkjennelse av arvekravet

Dersom de arvingene som ellers får eller har fått arven, godkjenner arvingens arvekrav, vil foreldelsesfristen avbrytes. Godkjennelse av arvekravet må være klart og utvetydig.

Eksempel:

Ola dør og etterlater seg to sønner, Per og Pål. Per har fått en betydelig gave fra Ola før han døde. Pål mener at gaven skal avkortes i Pers arv. Per erkjenner at gaven skal avkortes.

Betydningen av kunnskap

Det følger av arveloven § 71 annet ledd at foreldelsesfristen først begynner å løpe fra det tidspunktet arvingen “visste om skiftet” dersom uskifteboet skiftes før den lengstlevende ektefellen eller samboeren dør. Tilsvarende gjelder dersom det følger av arvelaterens testament at arvingen ikke kan gjøre arvekravet gjeldende ved arvelaterens død. Fristen begynner da å løpe fra det tidspunktet “kravet kunne vært gjort gjeldende”.

Kravet om kunnskap innebærer at arvingen må ha hatt positiv kunnskap om de forholdene som utløser foreldelsesfristen. Det er ikke tilstrekkelig at arvingen burde ha kjent til disse forholdene.

Eksempel:

Kari sitter i uskifte etter Ola. Olas sønn fra et tidligere ekteskap, Per, er arving etter Ola. Kari skifter uskifteboet i 2025. Per får ikke vite om skiftet. Foreldelsesfristen for Pers arvekrav vil ikke begynne å løpe før han får vite om skiftet.

Konsekvenser av foreldelse

Dersom arveretten foreldes, mister arvingen retten til å kreve sin arv. Arven vil da tilfalle de øvrige arvingene eller, dersom det ikke er andre arvinger, staten.

Oppsummering

Arveloven § 71 regulerer foreldelse av arverett i Norge. Hovedregelen er at retten til å kreve arv foreldes etter ti år fra arvelaterens død. Det finnes imidlertid unntak fra denne fristen, blant annet ved offentlig skifte og uskifte. Foreldelsesfristen kan avbrytes ved å melde kravet til tingretten, kreve offentlig skifte, reise søksmål eller få arvekravet godkjent. Det er viktig å være klar over reglene om foreldelse av arverett for å unngå å miste sin rettmessige arv.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.