Arveloven § 154: Rett til å kreve skiftesamling

Innholdsfortegnelse

§ 154. Rett til å kreve skiftesamling

Bostyreren eller et flertall av arvingene kan kreve at tingretten holder skiftesamling i boet etter reglene i § 140. § 138 første ledd annet punktum gjelder tilsvarende ved beregningen av om et flertall av arvingene står bak kravet.

Innledning

Arveloven § 154 gir bostyreren og et flertall av arvingene rett til å kreve at tingretten holder en skiftesamling. En skiftesamling er et rettsmøte der arvingene, bostyreren og tingretten kan møtes for å drøfte og avklare spørsmål knyttet til bobehandlingen. Bestemmelsen er en del av arvelovens regler om offentlig skifte, og den er ment å sikre at arvingene har en reell mulighet til å påvirke skifteprosessen.

Formål med bestemmelsen

Formålet med arveloven § 154 er å sikre at det i et offentlig skifte er en arena for dialog og kommunikasjon mellom arvingene, bostyreren og tingretten. Skiftesamlingen gir en mulighet til å:

  • Få avklart spørsmål om boets eiendeler og gjeld

  • Drøfte hvordan boet skal forvaltes

  • Finne løsninger på eventuelle uenigheter mellom arvingene

  • Få rettens veiledning og bistand

Bestemmelsen er ment å bidra til en mer effektiv og smidig skifteprosess, og den kan også virke konfliktforebyggende.

Hvem kan kreve skiftesamling?

Arveloven § 154 gir to parter rett til å kreve skiftesamling:

  1. Bostyreren: Bostyreren er den som er oppnevnt av tingretten til å gjennomføre det offentlige skiftet. Bostyreren har et selvstendig ansvar for å forvalte boet på en forsvarlig måte, og bostyreren kan ha behov for å innkalle til skiftesamling for å få avklart spørsmål eller for å få rettens bistand til å løse tvister.

  2. Et flertall av arvingene: Arvingene er de som har rett til arv etter arvelateren. For at et flertall av arvingene skal kunne kreve skiftesamling, må de representere mer enn halvparten av arven. Ved beregningen av flertallet skal det ses bort fra arvinger som etter testament bare skal motta et bestemt, avgrenset gode av liten verdi, jf. arveloven § 138 første ledd annet punktum.

Når kan det kreves skiftesamling?

Det er ingen bestemte vilkår i loven for når det kan kreves skiftesamling. Det er opp til bostyreren eller arvingene å vurdere om det er behov for et slikt møte. Noen typiske situasjoner der det kan være aktuelt å kreve skiftesamling er:

  • Uenighet mellom arvingene: Hvis arvingene er uenige om for eksempel hvordan boet skal forvaltes eller fordeles, kan det være hensiktsmessig å innkalle til skiftesamling for å forsøke å finne en løsning.

  • Uklare spørsmål om boets eiendeler eller gjeld: Hvis det er uklarhet om hva som inngår i boet, eller om arvelateren hadde gjeld, kan det være behov for en skiftesamling for å få avklart dette.

  • Behov for rettens veiledning: Arvingene eller bostyreren kan ha behov for rettens veiledning om for eksempel arvereglene eller skifteprosessen.

Hvordan gjennomføres en skiftesamling?

Reglene for gjennomføring av skiftesamlinger følger av arveloven § 140. Skiftesamlingen er et rettsmøte, men det er ikke krav om at det skal være muntlige forhandlinger. Retten kan bestemme at saken skal behandles skriftlig hvis den finner det hensiktsmessig.

Skiftesamlingen er ikke offentlig, og allmennheten har ikke rett til innsyn etter tvisteloven kapittel 14, med mindre retten bestemmer noe annet.

Praktiske eksempler

Eksempel 1:

Peder Ås dør og etterlater seg en ektefelle og tre barn. Ektefellen ønsker å sitte i uskifte, men det ene barnet er uenig. Barnet mener at boet bør skiftes. I dette tilfellet kan barnet kreve at tingretten holder en skiftesamling for å få avklart spørsmålet om uskifte.

Eksempel 2:

Marte Kirkerud dør og etterlater seg to barn. Barna er uenige om hvordan arven skal fordeles. Det ene barnet mener at de bør selge familiehytta, mens det andre barnet ønsker å overta hytta. I dette tilfellet kan begge barna kreve at tingretten holder en skiftesamling for å forsøke å finne en løsning på uenigheten.

Rettspraksis

Det finnes lite rettspraksis om arveloven § 154. Bestemmelsen er imidlertid en viktig del av skifteprosessen, og den gir arvingene en reell mulighet til å påvirke hvordan boet skal behandles.

[Se også: Helhetlig oversikt over arveloven]

[Se også: Ressursside for rettsområdet arverett]

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.

Innholdsfortegnelse

Vi kan hjelpe deg, og sørge for at du får hjelp fra en dyktig advokat dersom saken din egner seg til det. Tilbudet er helt gratis og uforpliktende.